Undersøgelse fra Videncentret Bolius: Har vi nok rent vand?

Vand

Hver tredje dansker er bekymret for, om vi har vand nok i fremtiden, og hver anden frygter forurening af drikkevandet, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius

Vandtrappe hvor der iltes vand

Grundvandet i Danmark bliver indimellem ramt af forurening – har vi rent drikkevand i fremtiden? Bolius.

Vandforbruget år efter år bliver opgjort til at være historisk lavt

De fleste slukker for vandet, mens de børster tænder. Mange tager kortere brusebade og trækker ud i toilettet med et lille skyl, hvis det ikke er nødvendigt med et stort. 

Faktisk er vi blevet så gode til at spare på vandet, at vandforbruget år efter år bliver opgjort til at være historisk lavt. Forbruget toppede i løbet af 1970’erne og er faldet siden da, viser de årlige opgørelser fra DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. I 2016 brugte en person i gennemsnit 104 liter per dag i hjemmet, mens forbruget i 1989 var 174 liter om dagen, hvilket svarer til et fald på 40 procent. 

Samtidig regner det mere i Danmark. På landsplan kommer der i dag omkring 100 mm mere nedbør i dag end i 1870’erne, og ifølge DMI forventes mængden at stige med op til 6,9 procent frem mod år 2100.  

Og når vi forbruger mindre, og der kommer mere vand fra oven, kan vi så ikke godt børste tænder til rindende vand, tage lidt længere brusebade og bruge det store skyl på toilettet?

Bekymring for forurening af grundvand

Der er faktisk flere af os, der er bekymret for forurening end for mængden af grundvand, viser en ny undersøgelse lavet af YouGov for Videncentret Bolius i marts 2018. 36 procent er i høj eller meget høj grad bekymret for, om der vil være grundvand nok i fremtiden, mens 48 procent er bekymret for forurening af grundvandet, viser undersøgelsen. 

Læs hele artiklen hos Videnscentret Bolius