Smart brug af kort er et vigtigt værktøj hos Tårnby Forsyning

Et avanceret datasystem spiller en vigtig rolle hos Tårnby Forsyning. Geografisk Informations System (GIS) kan gøre opgaveløsningen mere effektiv og overskuelig

Jesper Jensen

Jesper Jensen har mange års erfaring med GIS. Han er Tårnby Forsynings GIS-specialist og bruger GIS til blandt andet at holde styr på de mange rør og ledninger, som Tårnby Forsyning råder over.

I et forsyningsselskab som Tårnby Forsyning er der mange faggrupper, der dagligt arbejder sammen på kryds og tværs for at sikre de bedste forsyningskæder til forbrugerne. En af de mere specialiserede funktioner er GIS. GIS står for Geografisk Informations System og er et computerbaseret system, som bruges til at registrere og analysere geografisk information.

GIS kan rigtig mange ting, og det er et meget effektivt værktøj. Vi kan se alle rør, ledninger og så videre, som vi har både på spildevand, vand og fjernvarme.
Jesper Jensen, GIS-specialist i Tårnby Forsyning

I Tårnby Forsyning er Jesper Jensen selskabets GIS-specialist, og han bruger hver dag GIS-værktøjer til at understøtte kollegerne i forsyningen i deres arbejde.

”GIS kan rigtig mange ting, og det er et meget effektivt værktøj. Vi kan se alle rør, ledninger og så videre, som vi har både på spildevand, vand og fjernvarme,” siger Jesper Jensen og giver et konkret eksempel på, hvornår GIS især kommer til sin ret.

”Vi kan fx bruge GIS, hvis vi konstaterer et brud på et rør eller ledning et sted ude i vores område. Så kan vi via GIS finde frem til, hvad det er for en type rør eller ledning, hvor gammelt det er, og hvilken type det er. Det har den store fordel, at vi kan finde frem til lignende rør eller ledninger som det defekte, og så overveje om der skal handles yderligere ved at renovere disse ledninger eller afvente almindeligt vedligehold. Overvejelserne kan være med til at forebygge lignende brud,” forklarer Jesper Jensen.

Slamsuger
Tårnby Forsynings slamsuger kører i hele kommunen for at spule kloakker. Her kan spulingsarbejdet bliver mere effektivt ved brug af GIS.
 

Giver overblik over spulingsarbejde

Udover at Jesper Jensen fra sit skrivebord på Tårnby Forsynings renseanlæg i Kastrup Strandpark ved hjælp af GIS har det store overblik over alt, hvad Tårnby Forsyning har af rør, ledninger og pumpestationer rundt om i Tårnby Kommune, så er det også en del af planen, at de udgående kolleger også skal begynde at bruge GIS. I øjeblikket er der overvejelser om en GIS-strategi, der vil pege på konkrete opgaver, hvor GIS kan tages i brug. Det kan fx være, når Tårnby Forsynings slamsuger rykker ud for at spule kloakkerne igennem. Her vil slamsugeroperatøren så kunne bruge en såkaldt Web-GIS til at registrere, hvilke kloakker han har spulet, og dermed kan GIS være med til at give et bedre overblik over, hvor langt spulingsarbejdet er.

Kan lave analyser om firbenede væsener

Et andet område hvor GIS kan give en gevinst er i kampen for at holde trit med rotterne rundt om i kommunen. De firbenede og ubudne gæster dukker fra tid til anden op i Tårnby Forsynings kloakker eller på andre lokaliteter. GIS kan i disse tilfælde bruges til at registrere, hvor der bliver set rotter, og på den baggrund kan der udarbejdes analyser om rotter, som kan bruges til at sende information videre til Tårnby Kommune, der har ansvaret for rottebekæmpelsen i kommunen.

Optælling af fjernvarmekunder

I øjeblikket er Tårnby Forsyning i gang med at planlægge udrulningen af fjernvarme til op mod 8000 grundejere i kommunen, ligesom Tårnby Forsynings nye selskab, Dragør Fjernvarme, også skal udrulle fjernvarme til op imod 4500 grundejere i Dragør. Og her spiller GIS også en vigtig rolle.

”I fjernvarmeplanlægningen bruger vi GIS til at optælle adresser og se, hvor mange boliger, der skal have tilbudt fjernvarme i de enkelte områder,” siger Jesper Jensen og tilføjer, at Tårnby Forsyning hele tiden prøver GIS af i forhold til nye områder og opgaver.