Udbygningstillægget ensrettes for alle områder i Tårnby

FJERNVARME

1. marts 2024 blev det årlige udbygningstillæg for kommende fjernvarmekunder ensrettet for alle udbygningsområder i Tårnby Kommune

Fjernvarme

Bestyrelsen for Tårnby Forsyning Varme A/S har for nylig vedtaget, at udbygningstillægget for fremtidige fjernvarmekunder ensrettes, så det bliver det samme i alle udbygningsområder i Tårnby Kommune.

Planlægningen af nye fjernvarmeområder er kompleks, og det tager tid fra der laves projektforslag, og frem til det egentlige gravearbejde går i gang.  

Undervejs kan der blive behov for korrektioner. Det gælder for eksempel for priserne, der er steget væsentligt, siden udvidelsen af fjernvarmenettet i Tårnby blev påbegyndt.  

På den baggrund har bestyrelsen i Tårnby Forsyning Varme A/S besluttet at ensrette udbygningstillægget for alle udbygningsområder i Tårnby.

Det sker for at sikre, at kunderne afregnes ens for det samme arbejde.

Fra 1. marts betaler kommende fjernvarmekunder således et årligt udbygningstillæg på 5.375 kr./måler/år inkl. moms (4.300 kr./måler/år ekskl. moms), når de får fjernvarmen installeret, uanset hvilket udbygningsområde, de bor i.  

Priserne har udviklet sig

For nuværende er der to ud af tre projektforslag, der er endeligt godkendt i Tårnby. De to projektforslag dækker områder både nord og syd for motorvejen, hvor husstande har mulighed for at skifte naturgas ud med fjernvarme.  

Projektforslag I blev udarbejdet i 2019/2020 og godkendt i 2022, og i dette projektforslag var der oprindeligt ikke indberegnet et udbygningstillæg.  

Projektforslag IIA er udarbejdet i 2023 og godkendt senere samme år, og her var der indberegnet et udbygningstillæg på 3.500 kr./måler/år.  

Men nu hvor udbygningen i begge områder nærmer sig, står det klart, at priserne har udviklet sig mere end forudset – specielt i forhold til Projektforslag I.  

Det er blandt andet en stigning i inflation og anlægsomkostninger, der har presset priserne op, og omkostningerne ved at etablere fjernvarme ender med at blive de samme per kunde, uanset om der graves i projektområde I eller II.

Derfor har det vist sig, at der er behov for at justere i de oprindelige planer for udbygningstillægget, da fjernvarmen er non-profit og hverken må generere et overskud eller et underskud.

“Fjernvarmeudbygningen er et kæmpe projekt, som tager tid at planlægge, og undervejs har den generelle samfundsudvikling påvirket rammerne for projektet. Derfor er der nu behov for, at vi justerer udbygningstillægget, så det bliver lidt højere end forventet i nogle områder, men derimod også lidt lavere i andre områder. Vi tror på, at alle er bedst tjent med en ensretning af udbygningstillægget, så alle bidrager lige meget,” siger Einer Lyduch, der er bestyrelsesformand i Tårnby Forsyning Varme A/S.

Udbygningstillægget forventes ensrettet i alle udbygningsområder

Med ovenstående in mente har bestyrelsen besluttet at ensrette udbygningstillægget til 5.375 kr./måler/år (inkl. moms) i Projektområde I og Projektområde IIA, ligesom det også forventes, at der vil være et tilsvarende udbygningstillæg i det sidste udbygningsområde, som projektforslag III dækker over.  

Projektforslag III, der giver mulighed for at konvertere knap 3.700 husstande fra naturgas til fjernvarme på Vestamager, er netop blevet godkendt af bestyrelsen i Tårnby Forsyning Varme A/S og fremsendes nu til endelig politisk behandling i kommunalbestyrelsen i Tårnby.

“Det er vores forventning, at det større kundegrundlag vil være til gavn for alle kunder i kommunen, og i særdeleshed for omstillingen til fjernvarme, som er et vigtigt led i den generelle klimaindsats,” siger Einer Lyduch.  

Det nye udbygningstillæg er gældende fra 1. marts 2024 i nye udbygningsområder. Det betales i 30 år, og det forventes først at blive pristalsreguleret fra 1/1 2029.  

Kunder, der har underskrevet en endelig aftale om levering af fjernvarme før 1. marts 2024 betaler ikke det nye udbygningstillæg, men det eventuelle tillæg, der var gældende, da kontrakten blev indgået.

Sideløbende med ændringen i udbygningstillægget er det fra bestyrelsen besluttet, at udbygningen af fjernvarmen skal understøttes gennem kollektiv finansiering med en stigning på cirka 4 procent på varmeprisen fra 2025.  

Læs mere om priser for fjernvarme og se kort over de forskellige projektområder samt udbygningstillæg.  

Emne