Travbaneparken får ’klima-sø’ og mere varieret natur

Klima

Tårnby Forsyning og kommunen går i slutningen af året i gang med at etablere et klima-proaktivt og bæredygtigt regnvejrsbassin i Travbaneparken. Formålet er blandt andet er at opsamle og udnytte regnvandet til at vande boldbanerne

Billede med illustration af klimasø i travbaneparken

Illustration af klima-sø i Travbaneparken.

Klimaforandringerne betyder som bekendt meget mere regn i fremtiden – også her i Tårnby – med deraf følgende fare for oversvømmelser og overbelastning af kloakkerne. Et nyt fælles klimaprojekt mellem Tårnby Forsyning og kommunen vil blandt andet udnytte regnmængderne til at vande boldbanerne. At vande med regnvand er nemlig både billigere og mere bæredygtigt end vores dyrebare drikkevand.

Landskabsarkitekt: 3 fluer med et smæk

Som en bonus giver den nye ’klima-sø’ dertil gode betingelser for beplantning med en større variation af planter, som øger biodiversiteten og tilfører flere rekreative oplevelser til besøgende i parken.

Esben Elleby Snitgaard er landskabsarkitekt og leder af projektet hos Tårnby Forsyning:

”Vi ved jo, at klimaet i Danmark i fremtiden bliver mere vådt, og at der kommer flere skybrud. Idéen med projektet er derfor at slå tre fluer med et smæk. Vi udnytter regnvandet og begrænser overbelastningen af kloakkerne samtidig med, at vi forskønner Travbaneparken med en sø, der kan øge biodiversiteten”, siger Esben Elleby Snitgaard.

Klima-søens 3 plusser

  • Regnvand fra Idrætshallerne og plejehjemmet og parkeringsarealer bliver ledt ind i parken og ud til ’klima-søen’ – også kaldet et regnvejrsbassin. Det begrænser faren for oversvømmelser og overbelastning af kloakkerne i Tårnby.
  • Regnvandet fra søen kan bruges til vande boldbanerne for at spare på drikkevandet, som også er dyrt at vande med.
  • Omkring søen bliver der etableret en variation af planter, som øger biodiversiteten og sammen med søen giver flere rekreative oplevelser til besøgende i parken.

Anlæggelsen af ’klima-søen’ er budgetteret til ca. 15 mio. kr. og udgifterne for Tårnby Kommune vil udgøre ca. 2 mio. kr., mens Tårnby Forsyning finansierer ca. 13 mio. kr.  til klimatiltagene.

Fakta om klima-søen

  • Søen etableres nord for plejehjemmet (Løjtegårdsvej). Søen tilføres desuden overskydende skyllevand fra Tårnby Forsynings vandværk, som ligger lidt nord for parken.
  • Forundersøgelserne til projektet er sat i gang. Arealet bliver nu opmålt, og der bores i jorden, så den kan testes for forurening og nedsivningsevne.
  • Anlægsarbejdet forventes påbegyndt i slutningen af 2020 og afsluttet i 2021.
Billede af regn fra tag

Hvis du som grundejer, i et fælleskloakeret område i Tårnby Kommune, frakobler alt regnvand fra din ejendom, kan TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S tilbagebetale 40 procent af tilslutningsbidraget for regnvandet. I 2022 udgør det 26.797,35 pr. boligenhed

Emne