’Årets varmepumpe by 2020’: Tårnby Forsyning vinder fornem europæisk pris

Klima

European Heat Pump Association (EHPA) har tildelt Tårnby Forsyning prisen for Årets varmepumpe by indenfor store varmepumper. Det er en fin anerkendelse af selskabets unikke, smarte og grønne energicentral, der blev indviet på renseanlægget i september

Billede af prisvindere af Årets varmepumpe by 2020

Fra venstre: Direktør Raymond Skaarup, borgmester Allan S. Andersen, bestyrelsesformand Einer Lyduch og projektleder Hasmik Margaryan med prisen ’Årets varmepumpe by 2020’, som Tårnby Forsyning har fået tildelt af EHPA.

Tårnby Forsyning har fået tildelt prisen i den såkaldte ’DECARBINDUSTRY category’, der omhandler store varmepumper med kombineret varme og køling i en symbiose med spildevand, grundvand og energi.

Prisen anerkender det mest effektive, smarte og bæredygtige lokale varmepumpe projekt. Et projekt hvor en række kendte teknologier integreres på en unik måde.

Billede af præmie Årets varmepumpe by 2020

Beæret bestyrelsesformand

Bestyrelsesformand Einer Lyduch er beæret over prisen og udtaler:

”Det er med stolthed, at vi som forsyning modtager prisen som ’Årets Varmepumpe by 2020’ af European Heat Pump Association. Tårnby Forsynings Energicentral – med de store varmepumper – understøtter som helhed en lang række af FN’s verdensmål. Herunder en øget anvendelse af vedvarende energi, at gøre byerne inkluderende og bæredygtige, reducere byernes miljøbelastning og øge energieffektiviteten”.

Borgmester: Stor og vigtig anerkendelse

Borgmester Allan S. Andersen ser prisen som en stor anerkendelse og udtaler:

”Det er en stor og vigtig anerkendelse, som vi får med denne pris. I Tårnby Kommune ser vi varmepumper som fremtidens varmekilde, der hvor vi ikke har mulighed for at tilbyde borgerne fjernvarme. For at øge kendskabet til varmepumper har vi flere gange holdt borgermøder om mulighederne med varmepumper til erstatning for olie og gasfyr. Hver bygning eller bolig der konverteres, har en stor CO2-reduktion og er den langt mest effektive måde at reducere sin CO2-udledning. I Tårnby Kommune arbejder vi på at udfase den fossile opvarmning og erstatte den med fjernvarme eller varmepumper. Det være sig både egne bygninger, hos private og i erhvervslivet”.

Det er med prisen hele konstruktionen af Energicentralen, der er honoreret. Herunder varmepumpernes brede anvendelse til henholdsvis varme og køl med udnyttelse af spildevandet, kølelageret og i fase 2 et såkaldt ATES-anlæg.

Fakta om EHPA

European Heat Pump Association (EHPA) repræsenterer størstedelen af den europæiske varmepumpeindustri. Medlemmerne udgør varmepumpe- og komponentproducenter, forskningsinstitutter, universiteter, testlaboratorier og energiagenturer.

Fakta om prisen

Prisen blev lanceret i 2011 for at sætte spot på byer og regioner, der har indført et energieffektivt projekt, som udnytter varmepumpeteknologi. EHPA uddeler hvert år en pris i 4 kategorier, som har til formål at fremme grønne teknologier.

Tårnby Forsynings projekt er desuden udvalgt som et af 10 fyrtårnsprojekter indenfor fjernvarme og fjernkøling i EU, ligesom Tårnby Forsynings fjernvarme og fjernkøling indgår som gode eksempler på energiplanlægning i et projekt for IEA, Det Internationale Energiagentur.

Mere information

Billede af Energicentralen

Fjernkøl i Tårnby indebærer en optimal udnyttelse af ressourcerne