Rekreative områder i boligforening er et nyt våben mod oversvømmelser af kloaknettet

SPILDEVAND

Boligforeningen Olufsgård 2 Afdeling A har etableret nye grønne områder, som har fået en vigtig opgave med at aflede regnvandet. Projektet er blevet til med økonomisk støtte fra TÅRNBYFORSYNING Spildevand.

Olufsgård

Olufsgård har fået helt nye gårdarealer i forbindelse med etableringen af nye regnvandbassiner.

Det har regnet ualmindeligt meget i løbet af sommeren 2023 i Danmark. Rent faktisk var juli måned i år den mest regnfulde, siden DMI begyndte at måle nedbør i 1874. Og som de fleste har bemærket har de sidste måneder af 2023 også været særdeles regnfulde, og det har skabt en ny nedbørsrekord for Danmark.  
Store mængder nedbør kan give problemer i blandt andet kloaksystemet – og det er især skybrud, der er kritiske, og der en tydelig tendens til, at de bliver kraftigere og kraftigere. 

Så i tilfælde af skybrud vil vi kunne se en stor effekt på vores generelle kloaknet. Det vil beboere, der bor længere væk, kunne få en fordel af på den måde, at risikoen for oversvømmelser af kloakkerne er minimeret. 
Klaus Bäckström Nielsen,spildevandsingeniør i Tårnby Forsyning.

Forbedring over 10 år af kloakkerne

I Tårnby er der over de seneste 10 år opnået en stor forbedring af kloaknettets kapacitet, men TÅRNBYFORSYNING vil også takke borgerne for en stor forståelse for, at Amager er meget flad og meget tæt på havoverfladen. Man kan desværre ikke undgå store udfordringer med sådanne omstændigheder. 
Derfor er det positivt, at et snart færdigafsluttet projekt i boligforeningen Olufsgård 2 afdeling A i Kastrup er med til at aflaste kloaknettet i Tårnby Kommune i de tilfælde, hvor der kommer massive mængder regn på kort tid.  

Med økonomisk støtte fra TÅRNBYFORSYNING gik boligforeningen i 2021 i gang med at lave et anlægsprojekt med grønne rekreative områder, der skal bruges til opsamling af regnvand.  
Projektet er nu tæt på sin afslutning, og dermed bidrager boligforeningen til at sikre, at kloaknettet i Kastrup ikke bliver oversvømmet. 

En udvidelse af kloaknettet er sparet 

Konkret er regnvandet i Olufsgård koblet af kloaksystemet i Kastrup, og Olufsgårds nye LAR-bassiner kan optage en mængde på op til 2600 m3 vand, og dermed er projektet en stor gevinst for begge parter. For TÅRNBYFORSYNING betyder projektet, at der er sparet en udvidelse af kloaknettet i Tårnby. Omvendt har boligforeningen først og fremmest reduceret risikoen for at have problemer med regnvandet, og fået nogle grønne rekreative områder, som er med til at give nyt liv til boligforeningens udendørs områder. 

Det nyskabende tiltag er blevet til virkelighed, efter TÅRNBYFORSYNING i 2022-23 betalte 8,5 mio. kroner til boligforeningen. Det var en tilbagebetaling af tilslutningsafgiften og har været med til at betale for, at Olufsgård kunne finansiere de nye rekreative områder, der skal stå for den vigtige spildevandshåndtering. Samtidig ligger projektet i god tråd med TÅRNBYFORSYNING’s vandvision og ideer om biodiversitet. 

”Boligforeningen Olufsgårds nye løsning samler regnvandet i bassiner i stedet for at samle det i spildevandsledninger. Så i tilfælde af skybrud vil vi kunne se en stor effekt på vores generelle kloaknet. Det vil beboere, der bor længere væk, kunne få en fordel af på den måde, at risikoen for oversvømmelser af kloakkerne er minimeret. Og samtidig giver det en herlighedsværdi til beboerne i Olufsgård, og det er jo dejligt, at de også får noget ud af det,” siger Klaus Bäckström Nielsen, der er spildevandsingeniør i TÅRNBYFORSYNING. 


Nyt liv til fællesarealer vækker glæde 

Hos Boligforeningen Olufsgård er der også stor tilfredshed over, at projektet med skybrudssikring har givet nyt liv til foreningens fællesarealer. 

olufsgård2
Beboerne i Olufsgård har i forbindelse med etableringen af regnvandsbassinerne været med til at beslutte, hvordan de rekreative områder skulle indrettes.

”Det har været et godt forløb, hvor vores beboere har haft indflydelse på, hvordan de her fælles arealer skal se ud. Det har betydet, at der er blevet plads til både nye arealer til børnene men også til hyggelige kroge til de voksne. Og samtidig er der kommet en variation i gårdene med ny og anderledes beplantning. Desuden er det jo rart at vide, at vi er med til at sikre, at kloakkerne ikke bliver oversvømmet,” siger Brian Andersen, der er ejendomsinspektør i Boligforeningen Olufsgård Afdeling A.


Samarbejde med andre selskaber søges 

Fra formanden i TÅRNBYFORSYNING, Einer Lyduch, er der stor ros til Boligforeningen Olufsgård for at tage problematikken med regnvandshåndtering alvorlig. 

Vi er rigtig glade for, at Boligforeningen Olufsgård fik ideen, og har indgået i et godt samarbejde med os om at få det hele realiseret.
Einer Lyduch, formand for Tårnby Forsyning
 

”Vi er rigtig glade for, at Boligforeningen Olufsgård fik ideen, og har indgået i et godt samarbejde med os om at få det hele realiseret. Det er et projekt, der rummer store fordele for begge parter, men vigtigst af alt er det med til at minimere problemer med oversvømmelser af kældre hos mange andre borgere i byen,” siger Einer Lyduch og tilføjer, at TÅRNBYFORSYNING gerne indgår i dialog med andre boligselskaber om identiske projekter. 

”Vi vil i fremtiden gerne indgå lignende samarbejder med andre boligselskaber i Tårnby Kommune. Det er en billigere løsning samfundsøkonomisk at håndtere regnvand lokalt frem for at etablere store underjordiske rør og bassiner, og derfor er det en god kombination, når vi som forsyningsselskab kan indgå samarbejder med lokale boligselskaber, som er med til at styrke håndteringen af regnvand,” siger Einer Lyduch. 

FAKTA
  • Projektet i Olufsgård gik ud på at fraboble regnvandet fra kloaksystemet. Ved frakobling af regnvand kan man mindske et for stort pres på kloaksystemet ved kraftig regn og skybrud, som kan føre til oversvømmelser.  
  • TÅRNBYFORSYNING har et særligt fokus på de såkaldt fælleskloakerede områder i Tårnby. Fælleskloakeret betyder, at regnvand og spildevand løber i det samme kloakrør. Det er derfor en fordel i disse områder at forsinke regnvandets vandring fra tage og andre overflader til kloakken.  
  • Frakoblingen kan for eksempel ske med regnbede, grønne tage, underjordiske bassiner, faskiner mv. Ofte kan denne frakobling og klimatilpasning sammentænkes med grønne æstetiske overvejelser og understøttelse af biodiversitet. Ved separat kloakering løber regnvand og spildevand i hvert sit rør, som dermed giver et mindre pres ved kraftig ved regn og skybrud.