Ny klimavej bremser regnvandets vej til kloakken

KLIMAVEJ

Vestermarie Alle og Østermarievej i Tårnby er for nylig lavet om til klimavej. En række nye tiltag sikrer, at regnvandet ledes gennem regnbede og faskiner, hvorved vandet bremses, så risikoen for oversvømmelse i området mindskes

Vestermarie Alle klimavej

Som led i omdannelsen til klimavej er der her på Vestermarie Alle lavet regnbede i siden af vejen. Bedene optager en vis mængde af regnvandet, som derefter siver ned i jorden. Senere plantes der træer i bedene.

Et samarbejde mellem Tårnby Forsyning og Tårnby Have Grundejerforening har resulteret i et klimaprojekt, hvor man har omdannet Vestermarie Alle og Østermarievej i Tårnby til såkaldte klimaveje. Et projekt, som sikrer, at store nedbørsmængder ikke overbelaster kloaksystemet.

Konkret er der tale om løsninger, der har til formål at bremse regnvandet og lede det væk fra vejen, inden det når kloakken. På den måde aflastes det fælles kloaksystem ved voldsomme regnskyl, og risikoen for oversvømmelse i kældre bliver mindre.

Forsinkelse på regnvandet

Undervejs i projektet er alle de klassiske, firkantede vejriste og brønde i siden af vejen sløjfet på Vestermarie Alle og Østermarievej. I stedet er der etableret en række regnbede med beplantning, som vandet føres frem til.

”Regnbedene er lavet på udvalgte steder på vejen, så vi får vandet til at løbe fra den ene ende af vejen og frem til det første bed, derefter det næste bed og så videre. På den måde sørger hvert bed for at optage en vis mængde af regnvandet, som derefter siver ned i jorden,” forklarer Klaus Odderskjær Andersen, der er ingeniør hos Tårnby Forsyning.

Fra regnbedet løber det overskydende vand videre til to store faskiner under vejbanen, hvor vandet via en vandbremse føres til det fælles kloaksystem. 

”Sagt på en anden måde, bremser vi vandet, så det ikke strømmer direkte i kloakken, og dermed aflaster vi det fælles kloaksystem i perioder, hvor der kommer meget regnvand på én gang,” tilføjer Klaus Odderskjær Andersen.

Foruden regnbedene er der også lavet to regnvandsbassiner på foreningens grønne arealer. De fyldes, hvis faskinerne under vejen er fyldt op, og bidrager ligeledes til at opfange og forsinke vandet ved kraftige regnskyl. Samtidig sikrer en særlig asfaltbelægning med en svag hældningsgrad, at vandet ledes i den rigtige retning på de to veje.

Store nedbørsmængder stiller nye krav

Inden længe bliver der som et sidste tiltag plantet et træ i hvert regnvandsbed på Vestermarie Alle og Østermarievej, hvorefter det fem år lange projekt bliver endeligt afsluttet.

Men klimavejen er et eksempel på lignende initiativer, som der vil komme flere af fra Tårnby Forsynings side.

”Efter alt at dømme vil hyppigheden af de voldsomme regnskyl øges i fremtiden, og de stadig større mængder nedbør belaster kloakkerne. Det stiller nye krav til os som forsyningsselskab. Foruden vores generelle indsats for afledning af regnvand og spildevand i hele kommunen, er klimasikringsprojekter, som det aktuelle i Tårnby Have, derfor vigtige,” siger Raymond Skaarup, der er direktør i Tårnby Forsyning.

”Hver gang vi får etableret regnvandsbassiner eller lavet andre tiltag, der kan dæmme op for de store mængder nedbør, sænker vi risikoen for oversvømmelse både lokalt i det enkelte område samt i hele kommunen. Det kommer i sidste ende os alle til gode,” tilføjer Raymond Skaarup.

Det er dog ikke alle steder, der kan laves sådanne projekter. Det kommer blandt andet an på, hvordan kloaknettet er udformet i de enkelte områder. Derfor er det altid nødvendigt med en individuel vurdering af, hvorvidt det konkrete område er egnet til at lave tilsvarende projekter.

Foruden den klimamæssige gevinst bidrager tiltagene på Vestermarie Alle og Østermarievej også til at øge trafiksikkerheden, da regnbedene har en hastighedsdæmpende effekt. 

Fakta
  • Klimaprojektet på Vestermarie Alle og Østermarievej er et direkte resultat af Tårnby Forsynings selskabsstrategi, hvor fokus blandt andet er på en stabil håndtering og afledning af spildevand.
  • Tårnby Forsynings selskabsstrategi er netop blevet videreudviklet. Men strategien bygger fortsat på fokusområderne fra 2018-2021, som har fokus på et stærkt beredskab, der sikrer en stabil forsyning af rent vand og vandtryk, afledning og håndtering af spildevand.
  • Læs mere om den nye selskabsstrategi her: https://taarnbyforsyning.dk/om-os/vil-vi/selskabsstrategi-2022-2025
  • Inden for egne mure har Tårnby Forsyning også etableret regnbede på både vandværket og renseanlægget, som mindsker belastningen af kloakkerne og recirkulerer nedbør.
  • Ligeledes er der lavet et decideret skybrudsanlæg i Travbaneparken, der kan rumme op mod 5.000 kubikmeter regnvand.