Fuld fart på byggeri af pyrolyseanlæg

Det hårde vintervejr har ikke sat en stopper for byggeriet af Tårnby Forsynings kommende pyrolyseanlæg. Her er der stadig fuld gang i byggeaktiviteten, og efter tidsplanen vil anlægget være klar til at køre de første test i efteråret 2024.

Pyrolysebyggeri1

Byggeriet af pyrolyseanlægget skyder langsomt men sikkert op på Tårnby Forsynings renseanlæg i Kastrup Strandpark.

Selvom vinteren har ramt Danmark, og frosten for længst har bidt sig fast, så er der stadig fuld gang i byggeriet af Tårnby Forsynings kommende pyrolyseanlæg. Anlægget opføres på renseanlægget i Kastrup Strandpark, og bliver det bare tredje af sin slags i Danmark.  

pyrolyse2
Håndværkere i gang en af de få solrige dage, der har været i januar.

Byggeriet blev sat i gang i begyndelsen af november, hvor Tårnbys borgmester, Allan S. Andersen, og Tårnby Forsynings bestyrelsesformand, Einer Lyduch, i fællesskab tog første spadestik. Siden da har entreprenørmaskinerne og håndværkere været godt i gang, og byggeriet følger tidsplanen. Der er allerede ved at komme vægge og tag på pyrolyseanlægget, som består af en hal på 600 kvadratmeter med et højteknologisk pyrolyseanlæg indvendigt. 

Der er udsigt til, at pyrolyseanlægget til efteråret vil være klar til, at Tårnby Forsynings medarbejdere kan begynde at teste anlægget og blive uddannet i at håndtere det korrekt. Fra januar 2025 skal pyrolyseanlægget indgå som en fast del af driften på renseanlægget. 

FAKTA OM PYROLYSEANLÆGGET 

Pyrolyseanlægget er en helt ny og innovativ måde at bearbejde spildevandsslam på. I pyrolyseanlægget opvarmes spildevandsslammet til 650 grader, hvilket sikrer, at miljøfremmede stoffer som PFAS nedbrydes. Efter opvarmningen bliver slammet omdannet til biokoks, som kan bruges i skovbrug.  
 
Der er derfor mange klimamæssige fordele ved pyrolyseanlægget, som giver udslag i CO2-regnskabet. Derudover kommer der en økonomisk gevinst. For i dag betaler Tårnby Forsyning mange penge for at få kørt slam væk. Men den udgift bortfalder og erstattes med en indtægt, når Tårnby Forsyning fremover kan sælge biokoksen. Samtidig er der den ekstra klimagevinst, at der ikke længere skal køres spildevandsslam væk fra renseanlægget, og antallet af afhentninger fra lastbiler reduceres dermed til en tiendedel i forhold til i dag. 

Læs mere om pyrolyseanlægget:

Pyrolyseanlægget i Odsherred er det første af sin slags i verden. Tårnby Forsyning får et anlæg, der ligner det.
Spildevand

Innovation i spildevandsbranchen: Tårnby Forsyning er det kun 3. forsyningsselskab i Danmark, der nu indfører pyrolyse på deres renseanlæg i Kastrup. Det er rigtig godt for både miljøet og bundlinjen