Ny app skal gøre det nemmere for Tårnby Forsyning at gemme dokumentation

GRAVEARBEJDE

App’en SmartSurvey er et nyt værktøj, som Tårnby Forsyning har taget i brug

Jesper-app

Jesper Jensen, der er Tårnby Forsynings GIS-specialist, tester her den nye dokumentationsapp i forbindelse med et gravearbejde på Gemmas Alle.

I Tårnby Forsyning spiller værktøj og grej en vigtig rolle. Et af de nyeste værktøjer er digitalt og hedder SmartSurvey. Det er kort fortalt en opmålingsapp, der omsætter video fra en smartphone til en 3D-punktsky, der giver et digital overblik.

App’en kan bruges, når man filmer udgravninger, lige før de skal tildækkes eller undervejs, hvis man ønsker en løbende opfølgning. Dermed kan det bruges som dokumentation i forhold til arbejdet under jorden.

Når en af Tårnby Forsynings medarbejdere filmer en udgravning med app’en bliver optagelsen efterfølgende uploadet til skyen. Herfra transformerer en robot filmen til en 3D-model, som efterfølgende kan ses i GIS, som er et geografiske informationssystem. Filmen bliver optaget med en meget stor præcision – faktisk helt ned til en cm. Optagelserne skal bruges til at dokumentere udgravninger i forbindelse med forskellige gravearbejder. De kan fx bruges til vise, hvordan udgravningen ser ud, og hvordan de forskellige ledninger ligger i udgravningen.

GIS-specialist: Vigtigt værktøj

For Tårnby Forsynings GIS-specialist Jesper Jensen er SmartSurvey et effektivt værktøj, som kan styrke kvaliteten i arbejdet med udgravningerne.

”Det er et godt værktøj, som kan spare os for at skulle gå ned i udgravningen og måle op. Med optagelserne får vi en fuldstændig præcis optegnelse over udgravningerne, og det kan vi bruge til kvalitetssikring og dokumentation af det udførte arbejde. Så har vi en detaljeret optagelse, hvis der efterfølgende skulle være tvivl om f.eks. udførelse eller mangel af komponenter,” siger Jesper Jensen, der er GIS-specialist i Tårnby Forsyning.

Fjernvarme i første omgang

Med den nye specialiserede app er der i fremtiden mulighed for, at man kan spare opmålinger fra landinspektørerne, fordi optagelserne laver en præcis opmåling af en udgravning. Og man kan efterfølgende dykke ned i optagelserne og finde nye detaljer efter hullet er dækket til.

SmartSurvey kan bruges på alle forsyningsarterne i Tårnby Forsyning, men er i første omgang tiltænkt fjernvarmen, hvor der forestår en massiv udbygning af fjernvarmenettet i både Tårnby og Dragør Kommune.